Schroth

Schroth Best Practice oefentherapie bij scoliose

Uitvoerend behandelaar: Janne Nijsten-Schmeitz

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat (c-vorm), maar meestal zijn er twee bochten (s-vorm). De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd. Scoliose ontstaat het meest bij meisjes voor tussen de 10 en 18 jaar. In de meeste gevallen (ongeveer 80%) vindt men geen oorzaak voor de scoliose.

 

Kinderfysiotherapie bij scoliose heeft als doel om verergering van de bocht te voorkomen.  Dit kan door middel van oefeningen.

Schroth Best Practice therapie is een 3 dimensionale behandeling van een scoliose. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effectiviteit van deze methode, met goede resultaten. Na een uitgebreid onderzoek van de wervelkolom wordt er een persoonlijk oefenprogramma gemaakt. Dit oefenprogramma bevat:

  • Advies en informatie of het type scoliose, wat Schroth best Practice therapie inhoud en de rol van de therapeut en het kind, therapie motivatie en eventueel adviezen in het dragen van een correctie brace. Gerichte oefeningen en (houdings)adviezen gegeven voor dagelijkse activiteiten op school en thuis.
  • Power Schroth oefeningen die in combinatie met de ademhaling intensieve oefeningen zijn ter correctie van de scoliose
  • Oefenprogramma voor thuis
  • Houdingsoefeningen

Links: